VELI LOŠINJ

Gradić Veli Lošinj smješten je u maloj uvali na jugoistočnoj strani otoka Lošinja, u samom podnožju brda Sv. Ivan. Sa svojih skoro 1.000 stanovnika postao je treće po veličini naselje cresko-lošinjske otočne skupine. Visoke kuće, brojne raskošne vile i kula u centru grada obilježje su ovog mjesta.

Zanimljiv je podatak da je nekadašnji Veli Lošinj, ili Velo Selo kako se tada zvao bio veći od Malog Lošinja, ali ga je ovaj zbog svog položaja i razvoja pomorstva pretekao po veličini. Tako su tim dvjema mjestima danas imena obrnuta od stvarne veličine naseljenog područja.

U samom središtu gradića nalazi se predivno uređena barokna župna crkva Sv. Antuna Pustinjaka s visokim zvonikom. Na suprotnoj strani luke nalazi se kula s kruništem. Podignuta je u 16. stoljeću radi obrane luke od invazije s mora. Lik kule motiv je grba Velog Lošinja. Ako se prošetate uskim uličicama Velog Lošinja moći ćete vidjeti raskošne vile nekadašnjih kapetana i velološinjske gospode. U velološinjskom parku, nedaleko od današnje bolnice broji se oko dvjestotinjak botaničkih vrsta bilja. Područje samog nastanka Velog Lošinja nalazi se oko crkvice Sv. Nikole iz 15. stoljeća. Ribarski ugođaj Velog Lošinja može se pronaći dalje od centra, u uvali Rovenska. Oko male lučice nalaze se kućice i restorani, a nedaleko se nalazi veliki lukobran kojemu je kamen temeljac 1856. postavio nadvojvoda Maksimilijan.

Karta Velog Lošinja

 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2021 APARTMANI MARTINOVIĆ - VELI LOŠINJ. All Rights Reserved